Кариера

7 прашања кои треба да си ги поставите ако ви се нуди работа која всушност не ја сакате

Напишано од Пјер

Сите барем еднаш во животот сте се нашле во следната ситуација: сте останале без работа, а ви било понудено работно место кое всушност не ви се допаѓа и не го сакате.

Не знаете што да правите, дали да ја прифатите работата или не? Како да ја решите оваа дилема?

Со утврдување на факти

За да можете да го најдете решението за оваа дилема дали да ја прифатите работата или не, важно е да ги утврдите фактите. Ако сте невработени, овие седум прашања ќе ви помогнат при одлуката…

– Можам ли да си дозволам да бидам без работа?

– Колку пари месечно ми се потребни за живот, а колкава ми е заштедата, дали ќе ми стигнат тие пари во периодот кога нема да работам?

– Колку долго можат да бидам без работа: 1, 3 или 6 месеци? Или можеби подолго?

– Колку време во просек на личност како мене и е потребно за да најде ново работно место?

– Колку лица што ги познавам, во последно време барале и пронашле работа?

– Како можам да го искористам времето додека не најдам работа која ги исполнува повеќето мои критериуми?

– Можам ли да заработувам на други начини и колку пари можат така месечно да заработам?

За авторот

Пјер