Бизнис совети

8 инспиративни изреки на Бил Гејтс за успехот кои вреди да се прочитаат

Напишано од martin

Нашиот тим на Friday.mk секогаш се труди да го понуди најдобриот совет и инспирација за идниот успех на нашите читатели. И покрај тоа што советите и правилата се одлични, понекогаш најдобро е да ги слушнете зборовите директно од самите успешни претприемачи – и кој е подобар од ко-основачот на Microsoft, Бил Гејтс, за да ви каже како да успеете во работниот свет? Еве десет цитати од него кои вреди да се знаат.

  1. “Успехот е лош учител, ги заведува паметните луѓе да мислат дека не можат да изгубат”.
  2. “Без разлика дали тоа е Google или Apple или слободен софтвер, имаме некои фантастични конкуренти кои не држат на нозе”
  3. “Лошата стратегија нема да успее, без разлика колку е добра твојата информација, а невнимателното извршување ќе задуши добра стратегија. Ако правиш доволно работи лошо, ќе излезеш од работа”.
  4. Луѓето секогаш се плашат од промена. Луѓето се плашеа од струја кога беше измислена, нели? “
  5. “Способноста на компанијата да одговори на непланиран настан, добар или лош, е главен показател за неговата способност да се натпреварува”.
  6. “На моето биро имам три екрани, синхронизирани за да формирам еден десктоп. Можам да повлечам предмети од еден екран на друг. Откако ќе го имате тој голем простор за прикажување, никогаш нема да се вратите назад, бидејќи има директно влијание врз продуктивноста. “
  7. “Имам мешавина од охрабрување на луѓето, кажувајќи им што е исправно, што не е. Очигледно, тоа е како да управувате со големо претпријатие, и да ги натерате најдобрите луѓе да сакаат да продолжат да работат на овие работни места. “
  8. “Вашите нај несреќни клиенти се вашиот најголем извор на учење”

За авторот

martin