Бизнис совети

8 начини да оставите силен впечаток на вашата нова работа

Напишано од martin

Пролетта набрзо ни доаѓа, а вие најверојатно ќе сакате нов почеток. За некој тоа значи нова гардероба, за некои започнување на диета. Сепак, еден од најчестите начини за ресетирање на системот е со преземање на нова работа. Но, со нова професија доаѓаат огромен број проблеми за решавање и прашања за избегнување. Сите ние сакаме да направиме добар прв впечаток; но како некој го прави тоа без да се покажува? Ние сме сите за своја промоција и финансиските придобивки што доаѓаат со тоа, сепак, дали е ова остварливо без да ги иритирате вашите нови колеги?

Стилот

Пред да почнете да одите во вашата нова канцеларија, бидете сигурни дека купивте беспрекорна работна гардероба. Значи, имајќи го ова на ум, обидете се да облечете минималистички, но безвременски парчиња на гардероба.

Дружете се и градете врски

Како што првпат се сретнувате со родителите на партнерот или ако пристигнете на забава кога знаете малку луѓе таму, таквите ситуации може да ни донесат вознемирувачка задача. Зошто да не ја олеснате тензијата со тоа што ќе ги запознаете во паб или коктел бар? Несомнено, алкохолот ќе ги реши нервите.

Избегнувајте канцелариска политика

Неколку шеги најверојатно ќе ги придобијат вашите нови колеги, но обидете се даја избегнете политиката на канцеларијата – со тоа што ќе зборувате зад грбот на некој толку брзо откако ќе влезете во компанијата, ќе се појавите неверодостојно.

Ракувајте со вашите социјални медиуми со внимание

Социјалните медиуми можат да бидат и благослов и проклетство. Од една страна, тоа е лесен начин да ја промовирате вашата работа ако, на пример, сте писател, уметник или фотограф. Од друга страна, фактот дека она што го објавувате е достапно за глобалната публика значи дека може да се дели, да се сними или да се извади од контекст во било која точка. Значи, ракување со социјалните медиуми треба да биде со огромно внимание.

Направи дополнително време

За првите недели или месец, ќе бидете преоптоварени со задачи за да ги завршите. Не плашете се, сепак; наместо тоа, видете го тоа како можност да му покажете на вашиот нов шеф дека сте повеќе од способни да работите за неговата или нејзината компанија.

SUITS — “Know When To Hold ‘Em” Episode 315 — PIctured: (l-r) — (Photo by: Shane Mahood/USA Network)

… но не претерувајте

Напорната работа е пофална, но не претерувајте – останувајќи во вашата канцеларија до 22:00 секоја работна ноќ не е само штетна за вашето здравје, туку исто така ќе ја намали продуктивноста, со што ќе го намали квалитетот на вашето производство.

Однесувајте се кон вашиот шеф како човек

Чудно е, вашиот менаџер е исто човек како сите други. Значи, ако имате тенденција да го преплавувате на во аголната канцеларија, тогаш веќе сте на формула за губење. Кога сте во контакт со шефот, задржете ги работите едноставно и професионални, да имате брз разговор, доколку е потребно и да останете учтиви.

И конечно … да бидеш добар во твојата работа

Сепак, иако добро се придржувате кон горенаведените упатства, постои едно правило кое владее највисоко: работете ја вашата работа со квалитет. Бидејќи, без оглед на износот на вмрежување што го правите, учтивоста, облека што ја носите, на крај ќе ви се суди за вашата професионална адекватност.

За авторот

martin