Кариера

8 работи што треба да ги научите пред вашите 30 години

Напишано од martin

Кариерата ви тече, приватниот живот ви станува се посериозен. Еве неколку работи кои треба да ги научите пред да наполните 30 години. Вашите млади години завршија! Можеби тоа не го сакате, но реалноста е таква.

Треба да штедите

За време на вашите 20-ти години речиси поминувате полесно и без да штедите. Поголемиот дел сеуште се под контрола на родителите и вие можете да се забавувате и да шетате. Вашите години кои ви следуваат се најдобрите за експериментирање и пробување на различни стилови на живот. Но сега, ти си во 30-тите и колку и да не сакате да размислувате за тоа, вие сте веќе во сериозни години кога треба да ги контролирате вашите средства.

Вашето здравје станува значително поважно

Како и со парите, така е и со здравјтето. Во 20-тите години вие седите до доцна во ноќта, јадете премногу брза храна, станувате секое утро со хенговер. Но, сега овие денови на брзи метаболизми и лесни мамурлаци се навистина завршени.

Ќе дознаете кои ви се вистински пријатели

Семејството секогаш ќе биде околу вас, но дали е така и со пријателите. Во текот на овие години ќе успеете да видите кои ви се вистинските пријатели, а кои ви се лажни пријатели.

Не можете да имате се

Можеби досега сте мислеле дека имате се во животот, но за време на 30-тите ќе треба да сфатите дека успехот, односите и среќата не растат на дрво, а камоли парите. Не можете да имате сè, и колку побрзо ќе го  прифатите тоа дека ќе бидете посреќни. Ако сакате да имате успешна кариера, не можете да имате успешен опшествен живот. Одредени делови од вашиот живот ќе мора да бидат жртвувани во потрага по успех – но, на крајот, во текот на оваа деценија ќе најдете рамнотежа.

Сеуште можете да преземете ризици и да направите промени

Не е предоцна да се прават промени, дури и драстични. Вашата кариера не е сеуште поставена до крај, бидејќи имате добри 30 или 40 години професионално работно време оставено на вашиот живот.

Патувајте колку што можете

Патувањето навистина го проширува умот. Значи, ако сте ги поминале вашите 20-ти години во креирање на кариера, наместо да ги видите глетките кои светот може да ги понуди, тогаш е крајно време да направите мала пауза. Дури и ако сте засновани на долгорочна работа, многу работодавци нудат можност да земат неплатено одмор.

Спиењето станува многу важно

Во однос на секојдневниот живот, исто така има и неколку важни размислувања што треба да се имаат на ум кога ќе удрите во 30-тите. Вашите енергетски нивоа ќе почнат да се намалуваат значително, и нема да можете да ги издржите деновите без добро да бидете наспиени.

Никогаш не се споредувајте со другите

Животот на сите луѓе се движи во различни чекори. Некои од нас се сместени и венчани пред да стигнеме до 30. Некои млади двојки веќе имаат деца – но не дозволувајте нивната глава да те заплашува.

 

За авторот

martin