Кариера

Breitling: Изборот на војската!

Напишано од martin

Врските на безвременските часовници со војниците од минатото и сегашноста.

Постои добра причина зошто Breitling го одбра Џон Траволта да биде нивни бренд амбасадор во 2005 година, не само што човекот е холивудска ѕвезда, туку и лета сам, има сопствена пилотска лиценца, па дури има и писта.

Да се фокусираме на мотивите на актерите за претставување на брендот е само дел од приказната – и покрај тоа, брендот веќе ја застапува својата љубов кон голема брзина и авиони.

Да се вратиме на почетоците на производителот, кога во 1884 година, Леон Брајтлинг поставил мал објект за часовници во швајцарските планини Јура, околу 140 километри од Женева. Тој го постави за фокусирање на производство на тајмери и хронографи, што во тоа време беше исклучително застрашувачка задача.

Низ неговиот живот, тој беше посветен на влегување во арените на спортски и моторни трки. За жал, тој требаше да умре една година пред неговата компанија да ја усоврши клучната компонента во 1915 година – независен хронограф.

Оваа патентирана иновација обезбеди не само свое место како постојан рекордер во спортски и тркачки натпревари, но, што е најважно, во пресметувањето на времето на летањето. Името Breitling, брзо станало омилено меѓу пилотите во 1930-тите, кои самите беа мотивирани од потребата да се скршат досегашните евиденции, брзини и уште поважно, височини.

Младиот инженер во компанијата, Марсел Робертс, исто така, стана составен дел во нивниот дизајн и изградба на такви препознатливи естетики и методи за дизајн кои продолжуваат и денес, како што се препознатливите компоненти на часовниците од овој бренд. Охрабрен од тогашниот сопственик на брендот, Вили Брајтлинг (внукот на Леон), влезот на Робертс беше особено важен, бидејќи не само што часовниците мораа да го задржат времето, тие мораа да го прават тоа во најсложените услови што можат да се замислат.

Во 1938 година, Кралските воздухопловни сили посредуваа со договор со Breitling за снабдување на своите авиони со оваа нова технологија. Три години подоцна, сепак, со војната во полн замав, заканата кон Швајцарија за инвазија од Германија го прекина оваа масовно купување. Но, како британските авиони сѐ уште ги користат хрономерите на Breitling?

Приказната вели дека Вили честопати се среќавал, на свој личен ризик со британските авиони на некое изолирано поле и ги местел хронометрите на авионите.

До 1952 година, Breitling го продолжи своето пионерско производство со објавувањето на рачниот часовник Navitimer кој имаше ротирачки кругови околу часовникот, овозможувајќи прецизни навигациски пресметки кои можеа да се направат си пилотски ракавици. Овој часовник сè уште е најстариот хронограф во производството и тоа го почитуваат голем број на пилоти.

Breitling не само што застана таму. Сега брендот има цела палета на часовници како што се Avenger Hurricane Military, Super Ocean Heritage и професионални изданија кои се синоним за робусноста и прецизноста. Парчиња кои се привлечни како што е историјата на оваа навистина уникатна компанија.

Брендот Breitling, важи за еден од најценетите во часовничарската индустрија, а нивните модели може да ги најдете во салоните на “Божиновски часовници и накит”.

 

За авторот

martin