Пијалоци

Коктел на летото – Whiskey Sour

Напишано од martin

Секој господин има тенденција да се заинтересира за некој коктел кога ќе слушне дека во него има виски. Уште во далечните 1970-ти Кралската морнарица открила дека еден зелен лимон го штитело телотот од скорбутот, па тие почнале да го мешаат со пивото или со румот за да направат еден горчлив пијалок. Знаеме дека ова сеуште не ви звучи убаво, но подолу ќе ви претставиме еден коктел во кој што исто така се користи зелен лимон, а е еден од одмилените.

Станува збор за Whiskey Sour кој со текот на времето станувал се популарен. За да се убали киселиот вкус од лимунот, во овој коктел почнале да ставаат и шеќер. Денес, Whiskey Sour е еден од најиновативните начини за да го користите бурбонот или вискито и дефинитивно е пијалок кој секој господин треба да знае да го прави.

Подготовка

Џус од пола Лимон

Пола парче лимон

2 oz. Виски

Пола лажиче шеќер во прав

Протресете го вискито, џусот од лимон и шеќерот во прав во шејкер полн со дробен мраз и процедете во чаша за виски. Украсете со половина парче лимон.

За авторот

martin