Забава

Краток IQ тест со три прашања. Проверете ја својата интелегенција

Напишано од martin

Една од главните карактеристики на еден џентлмен е да размислува рационално, да размислува пред да одговори на некое прашање и добро да знае да работи со својата интуиција. Денеска ќе ви претставиме еден IQ тест кој е многу краток и се состои од само три прашања, а ќе ви даде одговор на тоа дали сте способни рационално да размислувате.

Овој тест го направил психологот Shane Frederick во 2005 година за списанието The Journal of Economic Perspectives. Господа, размислете пред да одговорите, но понекогаш големото размислување може да ве одалечи од одговорот.

Стап и топка 

Стапот и топката заедно изнесуваат 1,10 долари. Стапот чини 1 долар повеќе од топката. Колку чини топката?

Уреди за создавање на виџети

5 уреди за 5 минути произведуваат 5 виџети, колку време треба за 100 уреди да произведат 100 виџети?

Дупки и езеро

Во езерото се наоѓаат дупки. Секој ден дупките во езерото се дуплицираат. На дупките им е потребно 48 денови да ја покријат целата површина на езерото. Колку дена им е потребно на дупките да покријат половина површина од езерото?

За авторот

martin