Одржување

Лева или десна – На која страна е поздраво да спиете?

Напишано од Пјер

Повеќето луѓе не се свесни за фактот дека страната, односно позата во која спијат може значително да влијае на нивниот систем за варење. Првиот доказ за ова тврдење потекнува многу одамна кога монасите практикувале да легнат по оброкот со цел подобро варење на храната.

Тоа го потврдува и ајурведската медицина, која советува дека е најдобро да спиете на левата страна.

Еве неколку причини зошто би требало да спиете на левата страна:

– Се олеснува лимфната дренажа

– Срцето подобро испраќа крв во телото

– Телото подобро ги отстранува штетните материи

– Придонесува за подобро функционирање на слезината

– Обезбедува добро варење

– Обезбедува подобар проток на крв до срцето

– Придонесува за подобар проток на жолчката

А кога зборуваме на тема спиење, секогаш мислите ни одат кој брендот Дормео. Проверете ја нивната најнова одлична понуда на наддушеци на следниов линк

За авторот

Пјер