Кариера

Мали гестови кои имаат огромно значење на работното место

Напишано од Пјер

Кога некој ќе направи мил гест, работите се придвижуваат во позитивна насока. Ваквиот гест стимулира производството на хормонот допамин во мозокот и ја полни мислата со позитивни нешта, нагласува Дејвид Р. Хамилтон, автор на „Зошто учтивоста е добра за тебе“.

Кога оваа учтивост се префрла од лице на лице, таа создава емотивна врска – а тоа е одличен начин да се подобрат односите во канцеларијата, нели?

Ви претставуваме неколку мали гестови, кои се од огромно значење и позитивно влијаат на работата…

– Вратете му ги парите на колегата, кои му ги позајмивте пред три дена.

– Позборувајте си накратко со некој колега, прашајте го каков му е денот, како се чувствува.

– Доколку некој побара, слободно дадете му од вашите влажни марамчиња, не бидете скржави.

– Дозволете му на некој колега да го користи вашето биро кога има потреба од тоа.

– Напишете му на ливче за потсетување или испратете му мејл со содржина „Браво, одлична работа“ на колегата кој завршил голема работа или успешно го финиширал проектот.

– Послужете ги сите со вашите кекси.

– Дадете му на некој колега комплимент за начинот на облекување, фризурата, стилот….било што, но нека биде искрен.

– Задржете ја влезната врата и вратата од лифтот доколку забележите дека има некој позади вас.

– Паметете ги родендените на колегите и организирајте среќен ден за секого.

– Одговорете што е можно побрзо на мејлот на колегата кој ве замолил за помош.

– Бидете насмеани, со позитивни реакции и оптимистички погледи на кои ќе додадете и доза хумор.

– Доколку забележите дека некој колега има непријатен ден, испратете го на кафе да се релаксира и завршете ја неговата работа со помош на останатите колеги, бидете солидарни.

– Секогаш потикнувајте ги колегите на извршување на работите со цел успешно реализирање на работата и добивање на бонуси.

– Раскажете интересна случка од вашиот дом, насмејте ги сите.

– Бидете оној кој во тешките и напнати моменти ќе им помогне на своите колеги.

– Секогаш на себе имајте насмевка, насмевка ……насмевка!!!

За авторот

Пјер