Кариера

Пет преговарачки тактики кои можете да ги научите од децата

Напишано од Пјер

Луѓето учат да преговараат од најрана возраст, а за тоа може да посведочи секој родител. Веќе двегодишните деца преговараат со родителите дека ќе изедат повеќе зеленчук, ако подоцна за нив има повеќе сладолед.

До третата година, тие својот преговарачки арсенал дополнително ќе го прошират со цела низа на тактики. Иако на прв поглед изгледаат како симпатични игри, детските преговарачки техники се повеќе од тоа – тие ви овозможуваат одличен увид во човековата природа и преку нив можете многу да научите за принципите на преговарање во различни услови.

1. Започнете со давање на поддршка

Родителите често забележуваат дека децата често невообичаено се подготвени да помогнат во домаќинството пред да побараат нешто друго од нив. Ќе направат се што треба, ќе се нудат за задачи кои претходно ги избегнувале и генерално ќе бидат многу корисни во вршењето на секојдневните задачи. Иако родителите лесно можат да увидат дека зад сето тоа се крие некој друг мотив, во многу случаи тие ќе ја занемарат вистината и ќе им ги исполнат желбите. Слично е и во бизнисот, многу е полесно да се каже „да“ на некој кој има направено нешто добро и корисно за вас.

2. Темпирајте го вашето барање

Децата се мајстори за темпирање на своите барања. Сите добро се сеќаваме дека најдобро време да побараме екстра џепарац е во присуство на гости , бидејќи тогаш родителите сакаат да се покажат дарежливи. Добро поминуваат и барањата кои се поставуваат додека возрасните се зафатени со некои важни работи и практично полусвесно ќе го прифатат она што ќе ги прашате. Деца од најрана возраст ја разбираат важноста на тајмингот. И во деловното опкружување е од огромно значење правилното темпирање на барањата. Следете во каква состојба се вашите шефови, она што се случува околу нив и според тоа планирајте пристап. Ако ги фататите во добро расположение, веќе сте направиле половина од работа.

3. Обезбедете дополнителен кредибилитет

Важноста на поддршка и кредибилен партнер е нешто што децата го разбираат од рана возраст. Често ќе видите како браќа и сестри се договараат и заеднички настапуваат пред родителите , тоа им дава дополнителна доверба и кредибилитет. Во многу случаи, родителите попуштаат, се разбира, ако барањето е разумно. Слична тактика е добра и во бизнисот. Објаснете ја својата идеја на вашите колеги , создадете група на сојузници и потоа заеднички ќе излезе пред газдите. Ќе биде многу потешко тие да ја отфрлат идејата која е побарана од страна на поголема група вработени.

4. Шармирајте

Заслугите се исклучително важни, сепак, малку шарм и емотивна поврзаност ќе ве однесе дури и подалеку. Децата знаат дека родителите потешко ќе ги одбијат нивните желби ако бидат побарани со шармантна насмевка. Луѓето се емоционални суштества и важна е поврзаноста на лично ниво. Ништо поразлично не е во деловното опкружување , ако сте со некои добри надвор од простории за состаноци, тоа во голема мера ќе се зголеми шансите за преговори.

5. Разговарајте со носителите на одлуки

Една од најважните работи можеме да научиме од децата е да се обраќаме директно до некој кој може да ги исполни нашите барања. Децата инстинктивно знаат кој родител е поверојатно да ги исполни нивните желби и затоа токму на него му ги кажуваат своите желби. Ако тие не успеат, тие одат кај другиот родител со нивното барање, надевајќи се на позитивен одговор. Во работата е исто така многу важно да се знае кој може да ги исполни вашите барања. Прескокнете ги другите и обратете се онаму каде што сметате дека вашите идеи ќе бидат најдобро прифатени. Без оглед на тоа дали тоа е голема работа или мала отстапка, бидете сигурни дека и се обраќате на вистинската личност, во спротивно ништо од сладоледот за вас.

За авторот

Пјер