Кариера

Прошетка низ фабриката и музејот на Montblanc за пенкала во Хамбург

Напишано од Mr. M

Името Montblanc е веќе долго време познато кај вистинските љубители на часовници. Меѓутоа, останува фактот дека Montblanc навистина беше првично произведувач на инструменти за пишување во најголем дел од својата историја.

Едно од најпознатите пенкала од овој бренд е Meisterstück 149. Безвременско пенкало во светот на инструментите за пишување.

Историјата на Montblanc се враќа, приближно, на почетокот на историјата на модерното пенкало. Фонтанските пенкала како што постојат денес, прво почнаа да се појавуваат кон крајот на 19 век и продолжија кон почетокот на 20-тиот век; сите фонтански пенкала делат одредени основни карактеристики. Прво, сите тие користат водорастворливи, масти на вода, второ, сите тие имаат резервоар за мастило. Фонтанското перо се потпира на работа на капиларите – ова е тенденцијата течностите да течат низ тесни простори, благодарение на адхезијата помеѓу течноста и ѕидот на тесниот простор низ кој тече.

Montblanc го започна својот настап кога три германски партнери ја основаа фирмата “Simplizissiumus-Füllhalter” за пенкала во 1906 година, која во 1907 година го сменила името во Simplo Filler Pen Co. Првото пенкало на компанијата беше безбедносното пенкало Rouge et Noir. Безбедносни пенкала се т.н. затоа што имаат повлекувач; кога носот е телескопиран во цевката и капачето е заштрафено, пенкалото е запечатено против истекување.

Првото пенкало што се вика “Montblanc” излезе во 1910 година и имаше обична бела капа. Името “Meisterstück” првпат се користело во 1924 година за водечки фонтански пенкала со систем за пополнување на клипот.

Montblanc во тоа време беше дел од една голема светска индустрија која вклучуваше десетици производители на пенкала. Како и механичките часовници, фонтанските пенкала можат да бидат луксузни и, секако, добри. Но, тие исто така беа основни алатки за бизнис и комуникација.

Хамбург бил уништен за време на воените години, производството на пенкала кратко се преместило во Данска, но Montblanc брзо ги обновил своите производни можности и дистрибутивните мрежи, а во 1952 година модереното Meisterstück бр. 149 беше лансиран повторно.

Montblanc денес е компанија која произведува низа производи. Како и кај механичките часовници, пенкалата стануваат се повеќе луксузни, бидејќи тие станаа помалку од суштинско значење за секојдневниот живот, но интересно е дека Montblanc забележа значителен напредок во продажбата на пенкала во последниве години.

За авторот

Mr. M