Бизнис совети

Секој господин не треба да се плаши од грешките

Напишано од martin

Ако прашате било кој успешен човек, како стигнал до успехот, ќе видите дека секој ќе ви одговори дека патото бил навистина тежок. Во денешно време живееме во светот кој е опседант со совршенството, па избегнувањето на грешките важи за нешто најважно. Без разлика дали тоа е на работа или во социјални ситуации, сите ние се плашиме од последиците од тоа да згрешиме.

Меѓутоа, премногу време поминато во грижи за тоа што може да тргне наопаку не само што ќе има негативен ефект врз вашето здравје, туку ќе влијае на вашата способност да се фокусирате на она што можете да го направите за да ги направите работите да се движат во вистинската насока.

Грешките не се знак на неспособност

Ако мислите после првата грешка дека сте неспособни, тогаш немојте повторно да пробувате. Пробувајте повторно, размислете убаво и не дозволувајте вашите грешки да ве демотивираат.

Грешките ве учат на највредните лекции

“Вие нема да го направите тоа повторно”, можеби изгледа како една од најмалку утешителни работи што секој може да ви ги каже по грешката, но таквото понижување има валидна точка. Тоа може да биде тешко, но гледањето на вашите грешки како можност за учење е прилично сигурен рецепт за подобрување.

Грешките ја потикнуваат вашата амбиција

Ако патот кон успехот секогаш се одвиваше на мазна и правилна линија, каде би ја пронашле својата мотивација?  Грешките ги прават работите повозбудливи, а дел од нивното изнаоѓање е определба да докажете дека сте способни.

Грешките ги инспирираат другите

Се подразбира дека успехот на друг човек може да биде главен извор на мотивација. Меѓутоа, она што е уште поинспиративно е да се знаат грешките што ги направиле овие мажи и како тие се опоравиле од нив за да ги постигнат своите цели.

 

 

За авторот

martin