Психологија Фитнес

3 клучни совети од Марио Јовановски за да останете ментално силни во овој период на изолација

Напишано од Mr. M

Менталното здравје е од клучно значење за да останете силни во овој период на изолација со кој се соочуваме поради невидливиот непријател, коронавирусот. Многу експерти даваат различни совети како да се носиме со оваа новонастаната ситуација.

Поради таа причина денеска украдовме неколку совети од Марио Јовановски, познатиот персонален и онлајн фитнес тренер, основач на www.mariofit.net кои ќе не потсетат и ќе ни помогнат што треба да направиме додека сме во изолација.

“Гушнете по дома саканите, бирајте некоја добра книга и филм. И те како има што да се прави по дома – се она што се жалевме дека немаме време да го правиме кога бевме во ‘нормалниот свет’“

View this post on Instagram

• 📸 Од нашата последна заедничка фотосесија и соработка со @polleosport.mk !✨ . Горд сум на Софија за тоа колку многу има напреднато во тоа како изгледа, тренира, се храни во последниве 2 години, особено во однос на тоа како има изгледано претходно и која и била стартната точка. 🌟 . За разлика од многумина (вклучувајќи се и себе) што имаат проблем да намалат телесни масти, она го има обратниот проблем – зголемување муслулна маса/телесна тежина. И тој проблем ја има истата тежина како почестата појава. Без разлика на тоа, успеа да накачи повеќе од 13 килограми изминативе години со редовно тренирање и правилна исхрана. Сето тоа е невозможно без менување на mindset-от, нешто за кое сум особено горд кај неа. . Само кога една индивидуа успешно излегува од својот комфорт, тогаш се случува вистинската магија – прогресот. . Keep going strong 💙 📸 – @stoilkovski.bojan

A post shared by Јовановски Марио (@jovanovskimario) on

“Кој не бил хронично одморен и наспан (како мене 🙂 ), овие минативе денови се како кец на десет! Помалце социјализација, повеќе дома – шанса да се завршат обврските за кои сме немале време, да се читне нешто квалитетно, catching up со некоја серија што сме ја почнале, зготвување на некој рецепт кој го сакаме оддамна, а сме немале време. Jokes aside, навистина треба да се почитуваат апелите кои ги добиваме од надлежните околу сериозноста на ситуацијата со Корона вирусот. Треба да сме навистина самосвесни околу колку ова е голема работа и да не се зема здраво за готово. Важно е личната хигиена да биде на високо ниво и да не се мешаме со луѓе без потреба. Simple as that! Во случајов, грижата за себе е грижата за другите‼️ Во меѓувреме, времето поминато дома ми овозможи повеќе работа за моите ONLINE тренинг програми, односно 12 неделни водичи. MUSCLE BLAST (12 неделен водич за зголемување мускулна маса и сила) и FAT KILLER (новиот водич за намалување вишок телесни масти и килограми) кои моментално се достапни на мојот сајт www.mariofit.net/programs (линк во био).“

“Истражувањата покажуваат – оние кои ги ЗАПИШУВААТ своите цели наспроти оние кои не го прават тоа (само ги помнат или присетуваат на нив), првата група има поголеми шанси да ги реализира своите цели.“

View this post on Instagram

• Истражувањата покажуваат – оние кои ги ЗАПИШУВААТ своите цели наспроти оние кои не го прават тоа (само ги помнат или присетуваат на нив), првата група има поголеми шанси да ги реализира своите цели. 📝 . Dr. Gail Matthews од Универзитетот Dominican во Калифорнија, направила истражувања 267 индивидуи од сите сфери во општеството – едукатори, претрприемачи, уметници, адвокати и банкари. . Ги поделила на две групи – едните запишувале секој ден што всушност сакаат да постигнат и уште една група каде што ништо не запишувала. . Резултатите биле прилично интересни – Оние кои ги запишувале своите цели секојдневно, резултирале со зголемени шанси да ги достигнат своите цели. Или, тоа во цифри би било – дури 42% повеќе 🤯 . Меѓу другото, ова исто така важи и за нашите ФИТНЕС цели. Ако вложуваме време и труд кон подобрување на нашето тело и здравје, сакаме тоа да има позитивен фидбек. . Затоа јас го создадов мојот БЕСПЛАТЕН ФИТНЕС ПЛАНЕР за 2020 година – алатка која сум СИГУРЕН дека ќе ви биде од голема помош при достигнување на која и да е вашата цел! . Можете да го симнете во PDF формат во линкот во био кај мене на профил или на www.MARIOFIT.net/planer‼️

A post shared by Јовановски Марио (@jovanovskimario) on

 

За авторот

Mr. M