Кариера

5 компании во кои инвестирал Џеф Безос

Напишано од Mr. M

Дали некогаш сте се запрашале што би направиле ако сте најбогат човек? Некои од нас дури и не можат да сонуваат што да прават со само една милијарда долари. Сепак, можеме да погледнеме што вистинскиот најбогат човек прави со своите пари.

Почнувајќи од мај 2019 година, основачот на Амазон, Џеф Безос, моментално најбогат човек во светот, имаше нето вредност од 151,8 милијарди долари, според Форбс. Човекот е толку богат, неговата нето вредност го затемнува бруто домашниот производ на многу земји.

Безос Експедиции инвестираше во биотехнолошките компании кои се обидуваат да го излечат ракот, земјоделските технолошки компании кои имаат за цел да го решат глад во светот, финансираат технолошки компании кои ги зајакнуваат неразвиените заедници и образовните технолошки компании кои им помагаат на луѓето да се подготват за пазарот на работни места што се развива.

EverFi

Во април 2017 година, Безос инвестираше 190 милиони долари од својот личен готовински тек за компанијата EverFi. Техничката образовна технологија се фокусира на финансиското образование, социјалното и емоционалното учење.

General Assembly

Назад во 2011 година, инвестициите на Безос вклучуваа околу 4,5 милиони американски долари за General Assembly, компанија која во тој период работеше во ко-работен простор. Оттогаш, ГС прерасна во глобален кампус кој “поттикнува елитна професионална заедница на поединци и компании преку едукација и стратешка кариера.

MakerBot

Милијардерот инвестираше 10 милиони долари во 3D печатарската компанија MakerBot уште во 2011 година. MakerBot беше една од првите компании кои воведоа 3D печатење на јавноста на начин кој беше достапен за секој корисник.

NextDoor

Џеф Безос направил инвестиција во приватната апликација за социјални медиуми Nextdoor. Оваа бесплатна апликација само за покани се користи за поврзување со луѓе кои живеат во вашата заедница за безбедност во соседството, објавување на работни места, изгубени миленичиња и локална политика.

Plenty

Во јули 2017 година, Безос направиј инвестиции во иднината на храната. Plenty е земјоделска технолошка компанија која развива наука за растителни култури за да процветаат без пестициди и ГМО. Компанијата ag-tech доби 200 милиони долари.

За авторот

Mr. M