Креатива Хотели

5 луксузни хотели кои порано служеле како затворски простории

Напишано од Mr. N

Не претставува некаква новост доколку приметите хотели на неочекувани локации кои создаваат нов живот во некои напуштени места. Станува збор за стари цркви, напуштени банки и сигурни куќи. Но, туристите би се изненадиле на фактот дека овие апартмани порани претставувале затвори, со кетеринг одговорен за различни видови на луѓе.

Низ целиот свет, постојат голем број на места кои од железни ќелии и затвори се трансформирале во луксузни прекрасни хотели. Ви претставуваме неколку од нашите избори во продолжение

THE SETAI TEL AVIV

Едно од најактивните места во Израел со прекрасен поглед на Медитеранот. The Setai Tel Aviv е урбан ресорт опкружен со лускузни, богати и историски скулптури. Но, пред да се создаде овој ресорт, ова место претставувало затвор за време на Отоманскиот период.

THE LIBERTY HOTEL

The Liberty Hotel е архитектонско ремек дело кое потекнува од Бостон, Америка. Но, на почетокот ова место претставувало затвор, кој функционирал со години.

MALMAISON OXFORD

Несекојдневен замок кој е лоциран во Велика Британија, но започнал да работи како затвор. Моментално претставува мешавина од повеќе луксузни апартмани со прекрасен дизајн и ентериер.

LÅNGHOLMEN

Шведско ремек дело во кое верувам секој турист би се заљубил. На почеток претставувал страшен затворски објект со повеќе од 500 затворски ќелии. Сега е најомилено туристичко место кое може да служи како конференциска сала или пак музеј.

THE OLD MOUNT GAMBIER GAOL

Овој објект бил користен од страна на владата на Велика Британија како затвор за оние кои ќе ги прекршеле правилата. Моментално, ова место е прераснато во туристичка атракција со прекрасен ентериер и комфортни соби за одмор.

 

 

За авторот

Mr. N