Економија

5 моќни држави кои се на граница на економска криза…

Напишано од Mr. M

Пет големи економии се изложени на ризик од рецесија и нема да потрае долго за кризата да ги истурка пред работ. Британската економија се намали во второто тримесечје, а растот во Италија опадна. Податоците објавени во средата покажуваат дека германската економија, четврта по големина во светот, се намалила во последните три месеци.

Мексико штотуку ја избегна рецесијата – што обично се дефинира како два последователни четвртини на намалувања – и нејзината економија се очекува да остане слаба оваа година. И податоците велат дека Бразил паднал во рецесија во вториот квартал.

Германија, Велика Британија, Италија, Бразил и Мексико се меѓу 20-те најголеми економии во светот. Страдаат и Сингапур и Хонг Конг, кои се помали, но сепак служат како витални центри за финансии и трговија.

Економијата на Кина расте со најмало темпо за скоро три децении, при што земјата плаќа за пролонгирана трговска војна со САД, што ќе наметне нови даноци на кинескиот извоз во септември и декември.

Минатиот месец Меѓународниот монетарен фонд ја намали својата прогноза за глобалниот раст оваа година на 3,2%, што е најбавната стапка на раст од 2009 година. Исто така, ги намали очекувањата за 2020 година на 3,5%.

Инвеститорите се повеќе загрижени. Пазарот на обврзници трепери со знаци на предупредување и повеќе од една третина од менаџерите со средства анкетирани од Банката на Америка очекуваат глобална рецесија во текот на следните 12 месеци.

Германската економија е многу зависна од извозот на производи во Кина и САД, а кризата во глобалната автомобилска индустрија има негативно влијание врз водечките производители на автомобили во земјата. Иако стравот од хаотичен Брегзит има негативно влијание врз Германија, тоа е проблемот кој најмногу ја погодува Велика Британија, чија економија се намали за прв пат од 2012 година.

Во Италија, сепак, главните причини за кризата се лошата продуктивност, високата невработеност кај младите, високата задолженост и политичките превирања. Инвестициите се намалуваат во Мексико, па услужниот сектор во таа земја е под голем притисок. Бразил, како најголема економија на Латинска Америка, е оптоварен со лошото индустриско производство и високата невработеност.

Трговска војна меѓу САД и Кина која, во услови на растечки тензии, би можела катастрофално да влијае на глобалната деловна доверба. Вториот ризик е неможноста на централните банки да дејствуваат, што доведува до негативна реакција на финансиските пазари, а со тоа и во целокупната економија.

За авторот

Mr. M