Бизнис совети

5 навики на најбогатите луѓе

Напишано од The Gentleman

Навистина е интересно да се разгледаат навиките на самопроизведените милијардери. Ако за вас е важна финансиска независност, треба да научите од луѓето кои веќе го постигнале тоа. Во моментов во светот има околу 1.810 милијардери. Само 197 од нив се жени. Секоја година, магазинот Форбс собира податоци за супер богатите во светот. Може да се забележи дека овие луѓе се многу слични во однос на нивните навики – дури и ако некои од овие навики се прилично чудни.

МЕДИТИРААТ

Науката се согласува дека во прилог на подобрувањето на сопствената меморија, редовната медитација го зајакнува имунолошкиот систем и носи повеќе други придобивки (како што се намалување на болката, подобрување на спиењето и промовирање на креативноста).

СТАНУВААТ РАНО

Времето е за повеќето вистински луксуз. Затоа некои од најбогатите луѓе во светот, исто така, стануваат рано за да извлечат максимум од денот. Џек Дорси, извршниот директор на Твитер, го започнува својот ден во 5:00 часот за да медитира и вежба.

ДОНИРААТ

Мајкл Блумберг, извршен директор на “Блумберг медиа” веќе донираше околу 3 милијарди од неговите средства. Ворен Бафет и Бил Гејтс, исто така, го следат истиот пристап и ги повикуваат милионерите и милијардерите да донираат половина од своето богатство во добротворни цели. Некои од членовите дури се согласија да се предадат 99% од нивните средства.

ЈА СЛЕДАТ НИВНАТА СТРАСТ

Стив Џобс рекол: “Треба да го најдете она што го сакате.” Ако барате финансиско богатство и не ја следите вашата страст, веројатно ќе имате тешко време. Ниту Стив Џобс ниту Бил Гејтс ја следеа основната цел да стекнат богатство. Тие ја следеа својата страст прво и основно. Она што следеше беше просперитет – како пријатен несакан ефект.

СЕ ДРУЖАТ СО УСПЕШНИ ЛУЃЕ

Вистинскиот начин на размислување е еден од најважните средства на супер богатите. Финансиски независни и успешни луѓе размислуваат надвор од кутијата, стремејќи се кон ментален развој и секогаш проширувајќи ги нивните хоризонти. Затоа се опкружуваат со други успешни и интелигентни луѓе кои ги разбираат, инспирираат и секогаш ги збогатуваат.

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

The Gentleman