Економија

5 работи од кои најмногу се плашат експертите за светската економија

Напишано од Mr. M

Истражувањата на Светскиот економски форум покажаа дека фискалната криза е водечки ризик за водење бизнис на глобално ниво. Истражувањето, во кое учествуваа 13.000 деловни лидери во повеќе од 130 земји, ги наведе сајбер нападите како втор најголем предизвик.

Невработеноста  дојде на третото место и шок цените на енергијата се најдоа на четвртото место. Овие ризици имаат силни врски со социјално нарушување и придонесуваат за „неуспех на националното управување“, на петтото место и длабока социјална нестабилност, на шестото место.

Ризиците од животната средина се голем проблем во Јужна Азија, Источна Азија и Пацификот, и двата региони претрпеле разорни природни непогоди и екстремни временски настани. Социјалните предизвици се рангирани високо во евроазиската економија, водена од падот на економијата, како во Латинска Америка, така и на Карибите, каде владите продолжуваат да бараат критични социјални услуги.

Топ 10 најголеми ризици
– Фискална криза
– Сајбер напади
– Невработеност
– Потреси од цената на енергијата
– Неуспех на националното управување
– Длабока социјална нестабилност
– Измама или кражба на податоци
– Меѓудржавни конфликти
– Критички неуспех на инфраструктурата
– Меурчиња за недвижнини

За авторот

Mr. M