Фитнес

6 предности на тренирањето со еднорачни тегови

Напишано од Mr. N

Напредно ниво на сила и мускулна маса може да се постигне со вметнување на тренирање со еднорачни тегови во вашата рутина. Подобро кажано, за максимална сила и хипертрофија, еднорачните тегови мора да ги имате вметнатно во вашиот тренинг во еднаква мера како што е тренингот со шипки и машини.

Да ги погледнеме 6те предности кои ги имаат еднорачните тегови во однос на шипката!

1. СТАБИЛИЗАЦИЈА И АКТИВАЦИЈА

Едно истражување ја спореди EMG активацијата (електродиагностичка техника за пратење на активноста изведена од скелетните мускули) на градите, трицепсот и бицепсот при изведување на бенч прес вежбата со шипка, бенч прес на смит машина и бенч прес со еднорачни тегови. Активацијата на мускулите на градите и трицепсот при изведување на бенч прес со еднорачни тегови и бенч прес со шипка е слична. Активацијата на бицепсот била значително поголема со еднорачни тегови. Зашто ? Еднорачните тегови бараат поголема стабилизација. Затоа е многу ретко да видите бенч прес натпреварувач од светска класа со “шпаѓети” раце. Поголема стабилност е потребна кога се изведува вежбата со еднорачни тегови, што би значело и поголемо активирање на повеќе мускулни влакна.

2. ИДЕНТИФИКАЦИЈА И ЕЛИМИНАЦИЈА НА НЕБАЛАНСОТ НА СИЛА

Еднорачните тегови прават екстремитите да работат уни латерално. Ако едната рака или страна е послаба од другата, тоа е факт од кој не може да се избега. Зголемена активност на едната рака пред другата е невозможна со еднорачни тегови, така што ова е ефективен начин против борбата на небаланс.

3. ТЕХНИКИ ЗА ЕКСТРЕМЕН ИНТЕНЗИТЕТ

Rest-pause, дроп серии и традиционалните супер серии полесно е да се изведуваат од страна на оние кои тренираат сами и со еднорачни тегови. Овие ефективни и интензивни тренинг техники се под default избегнувани при изведување на вежбите со шипки сам, но тоа не е во случајот со еднорачните тегови.

Интересно:  Како изгледаат 200 калории од различни, популарни видови на храна ?

4. ЗГОЛЕМЕН ОПСЕГ НА ДВИЖЕЊЕ

Еден од најефективните начини за стимулирање на мускулите за сила и зголемување мускулна маса е да се зголеми опсегот/траекторијата на движењето. Постои лимитирано движење при изведување на одредени вежби, како што е со веслање со шипка или бенч прес; тоа не е случајот со еднорачни тегови! Изведување со тегови ќе ви донесе нова димензија во вашиот тренинг со продолжување на опсегот на движење.

guy-holding-dumbbell-strength-exercise

5. СЛОБОДА НА ДВИЖЕЊЕ

Кога изведувате бенч прес со шипка, рамењата и рацете се во фиксирана положба и се движат низ одредена траекторија. Спротивно на тоа, потисок со еднорачните тегови овозможува позитивно да влијае на движењето и рамењата послободно да се движат. Потисокот со теговите овозможува рамењата да бидат ротирани екстерно и интерно или да се спуштат теговите пониско или повисоко зависно од таргетираните мускули или да ја избегнете болката која ја имате во одреден дел од движењето.

6. ПРЕВЕНЦИЈА ОД ПОВРЕДИ

Процентуално, голем дел до повредите се случуваат онаму каде што стојат еднорачните тегови. Ова е најчесто како резултат на дефицит на фокус. Еднорачните тегови не предизвикуваат повреди, тоа го прават вежбачите. Долгорочно, поголем степен на слобода при изведување на вежба ќе добиете доколку движењето се изведува на поприроден опсег на движење кое ќе резултира со помалку повреди. Додатно, со идентификување или елиминирање на дизбалансите, шансата од повреда значително се намалува.

За авторот

Mr. N