Економија

7 работи кои мислите дека се потребни во вашиот дом, но сепак треба да ги отстраните

Напишано од Mr. N

Просечна Европска куќа содржи 300.000 работи во неа. Тоа се многу работи, од кои повеќето веројатно не ги ни користиме многу често. Овој материјал се собира, што доведува до неред, неорганизираност и стрес. Доаѓа до точка каде што сме физички и ментално изнемоштени од нашите работи.

Нашите обврски не се разликуваат. Обврзувањето кон услугата за проследување или пак телефонски договор не помагаат, бидејќи тие предизвикуваат непотребна вознемиреност поради фактот дека се заклучени во нешто. Во продолжение ви претставувам неколку работи што дефинитивно треба да ги исфрлите од домот, со цел да го поедноставите вашиот живот.

Хотелски аксесоари

Во последно време, познат ритуал е крадењето на шампон (или повеќе шампони), пред да се одјавите од хотелската соба. Но, почесто од што треба да биде, овие аксеосари кои мислите дека дефинитивно ќе ги користите, на крај завршуваат во темниот дел од вашиот плакар со месеци или пак години. Размислете за донирање на овие предмети во локално засолниште, наместо да стојат во вашиот дом неупотребени.

Маица која ја чувате уште од средно училиште

Навистина, било која од старите маички што се уште се наоѓа во вашиот дом треба да биде донирана или пак ставена во ѓубре. Додека неколку од нив можат да создадат одлични пижами, не ви требаат 50 маички за да завземаат вреден простор во домот. Златно правило: Ако има дупка, мора да се фрли.

Нотеси од средно училиште

 

Зборувајќи за старите училишни работи, ви ја претставувам реалната проверка за сите неодамнешни и не толку одамнешни постградби: никогаш веќе нема да ви требаат учебници за Calculus 301. Размислете за продажба или донирање на студенти кои всушност ќе ги користат.

Стари уреди

Луѓе, 2003 година се јавува и сака својот флип телефон да го врати. Старите уреди веќе немаат деловен простор во вашиот живот. Земете ги во вашата продавница за локални продавници за да ги рециклирате. Доколку користите стар уред, размислете за рециклирање и замена со нов уред.

Корпоративни ситници

Сите ние имаме магацин на бесплатни работи што сме ги стекнале од конференции и конвенции кои висат наоколу – од торбински кеси, па се до чаши и пенкала. Земете чесни акции на вашите работи што ги користите и поврзете ги со остатокот.

Пластичен прибор за јадење

Пластичниот прибор за јадење може да се искриви и да се скрши, а непотребното пакување што доаѓа со него го отежнува одржувањето на фиоката во вашата кујна. Дадете и на планетата и себе си корист со тоа што ќе побарате од вашето локално место за преземање на непотребните работи и започнување со постепено отстранување на пластичниот прибор за јадење од вашиот живот.

 

Кутии за чевли

Многу луѓе ги чуваат кутиите за чевли “за секој случај”, доколку имаат слободен простор – но вистината е дека никогаш не ви се потребни и создаваат неред во вашиот плакар. Следниот пат кога ќе ги добиете чевлите, ќе ја разрушите кутијат и ставете ја во канта за рециклирање.

 

За авторот

Mr. N