Апликации Патувања

Апликации кои мора да ги имате за вашето следно патување

Напишано од Mr. N

Патувањето за живот е забавно, возбудливо, но сепак претставува исцрпувачко искуство. Најдобриот начин да се направи позабавно и помалку исцрпувачко е да имате дигитален прирачник – односно, паметен телефон натоварен со секоја апликација што треба да ги направи работите поефикасни.

Кога ќе се симнете од авион, секој сака да дознае колку пари му се потребни за да извади од банкомат, како да се поздрави со кабината, каде се наоѓа најдобриот ресторан за вечера и како да се каже “јас би сакал да нарачам 10 од нив”, ве молам.

Дојде времето да ги откриеме најчесто користените апликации за во странство кои не претставуваат некои големи откритија (секој има слушнато за Google Maps), но може да се гарантира дека постојат и апликации кои ги немате слушнато до сега. Со следниве апликации можеби ќе најдете некоја инспирација за следното патување во странство.

1. WhatsApp (free)

Далеку најкористена апликација во светот.  Додека сте надвор од Кина, WhatsApp најверојатно е најчеста апликација за праќање пораки за Американците и остананите.

2. Facebook Messenger (free)

Како и сите други овие денови,  секој мрази користење на Фејсбук, но епак огромен дел од социјалната мрежа е таму. Покрај тоа, Фејсбук е апликација која речиси секој човек што го среќавате ја содржи.

За среќа, Messenger е естетски пријатна и придружна апликација за пораки која ви овозможува да се сместати во таа мрежа, без да бидете бомбардирани со политички аргументи на вашето средното училиште.

3. Telegram (free)

Телеграмот се претвори во апликација во движење за разговори со извори во земји каде што владата може да го следи она што го кажувате.

4. Google Maps (free)

Сигурен сум дека не сум првата личност која препорачува да користите Google Maps за буквално насекаде во светот (освен Кина), но функцијата што најмногу се користи за време на патувањето е способноста да се симнуваат офлајн мапи за места каде што сте биле. На тој начин, сèуште може да се движите без да ја кренете вашата телефонска сметка.

5. Waze (free)

Waze претставува апликација за навигација која помага во избегнување на социјалните метежи. Вклучувањето на секој телефон со користење на апликацијата во јазол што генерира информации е нешто неверојатно. Почесто, оваа апликација има повеќе точни насоки од Google во други земји.

6. My Currency Converter & Rates (free)

Додека се движите од земја до земја, постојано користите различни валути. Тешко е да се следи она што вреди. My Currency Converter & Rates е едноставна апликација за размена на валути која, иако не е толку актуелна, корисна е за секој просечен патник.

9. Culture Trip (free)

Кога сакате да копате малце подлабоко за некоја дестинација или пак некое специфично прашање, Culture Trip е тука за вас. Оваа апликација може да ви помогне многу за место кои се лоцирани во дупки или тунели.

10. Google Drive (free)

Ова апликација е прилично неочекувана. Сепак, каде на друго место ќе зачувате фотокопија од вашиот пасош?

12. Google Photos (free)

Знам дека можеби сме зависници на Google , но Google Photos апликацијата е спасител за секој човек. Најдобро е да наместите автоматски да прави резервна копија на вашиот телефон, за кога ќе го пополните, апликацијата да ви дозволи да избришете сè што е веќе направено со неколку кликања.

13. Instagram (free)

По неколку години на одржување, сите се претворивме во зависници од Инстаграм. Ниту една социјална мрежа не покажа дека е поповолна за споделување на фотографии. Твитер се користеше некој период, но не е одлична апликација за споделување на фотографии, а и овие денови е едноставно исцрпувачка.

14. Sony PlayMemories (free) and Fujifilm Camera Remote (free)

Доколку патувате со Fujifilm X-T2 или пак со Sony RX100 V, една од најомилените карактеристики на двете камери е способноста за пренос на фотографии директно во вашиот телефон преку апликации (Instagram). Апликацијата на Fuji исто така ви овозможува да го користите вашиот телефон како далечинско, што е одлично за поставување на автопортрети или ноќни снимки.

15. Airbnb (free)

И покрај големите сомнежи на голем број луѓе за Airbnb, таа е сеуште најчесто користена апликација за резервација додека патувате. Ако сте на помал буџет, Airbnb е веројатно најдобра апликација доколку се најдете во ваква ситуација.

16. Uber (free) and Grab (free)

Може да ве изненади да дознаете дека Uber не се користи насекаде. Кина го користи Didi Chukung, Индонезија го користи Go-Jek и така натаму. Но, на крајот од денот, Uber и Grab, со седиште во Сингапур, се двете апликации што секогаш ги задржувате во вашиот телефонот, бидејќи се чини дека се користат на повеќе места од која било од повеќето локални апликации.

 

 

 

За авторот

Mr. N