Технологија

Apple конечно си ја доби казната поради тоа што ги успорува старите нивни модели на телефони

Напишано од Mr. M

Технолошкиот гигант „Apple“ треба да плати казна од 25 милиони евра за тајно забавување на постарите верзии на IPhone .
Казната ја изрече француската конкуренција и заштитник на потрошувачи кои откриваат дека клиентите не биле информирани за овие мерки на компанијата. Францускиот заштитник на потрошувачи изјави дека корисниците не биле предупредувани дека ажурирањето на iOS системите (10.2.1 и 11.2) може да ги забави нивните уреди. „Apple“, кој во 2017 година призна дека навистина ги забавува постарите верзии на „Iphone“, издаде изјава во која се вели дека проблемот бил решен со регулатива. Покрај казната што беше изречена за „измамни трговски практики што ги доведуваат во заблуда потрошувачите“, Apple ќе мора да објави едномесечна објава за ова прашање на француски јазик, пренесува Independent.

Минатата година „Apple“ вети дека ќе биде искрен со потрошувачите околу тоа колку и кога ќе ги забави постарите верзии на своите уреди. Компанијата тврди дека овој потег всушност треба да го продолжи работниот век на уредите, а не да ги натера потрошувачите да купат нов модел.

Овој проблем се јавува секој пат кога Apple ќе објави нова верзија на оперативниот систем iOS. Компанијата се извини во 2017 година и вметна додаток кој им овозможува на корисниците да ја исклучат алатката за управување со перформансите.

За авторот

Mr. M