Во светот на часовниците

Безвременски модел на часовник кој го носеле Мухамед Али и Стив Меквин

Напишано од The Gentleman

Денеска во светот на часовниците се појавија голем број на брендови кои произведуваат секојдневно часовници на големо. Сепак замислете во океан полн со различни модели, вие да останете еден од најпопуларните во последните 100 години. Тоа е големината на брендот Cartier и нивниот безвременски модел Tank. Ова е часовникот кој што беше дел од поголемите случувања кои што се случија изминатиот век.

Clark Gable as Dennis Carson and Mary Astor as Barbara Willis in the 1932 film Red Dust directed by Victor Fleming.

Тоа е интересна приказна за истрајност и дизајн. Кога ќе ги погледнете сите познати личности кои го носеле часовникот или некои варијации на него, веднаш ве тера да се прашувате што е она што го прави овој модел толку популарен. Овој часовник бил популарен уште од времето на Кларк Гејбл, па се до Канје Вест.

Кларк Гејбл го носел овој модел на часовник уште во 1932 година во филмот Red Dust. Тоа било толку редок модел кој дури ни најголемите љубители на часовници не можат да го пронајдат денеска. Брендот Cartier има направено неколку серии во ограничено издание, па можеби имало само три од овој модел на часовници досега направени. Дури и традиционалните часовници на Cartier во ерата на Гејбл би биле исклучително ретки. Во тоа време тоа биле навистина ретки и скапи часовници кои давале статус на познатите дека уживаат во убавите работи и доза на елеганција.

American actor Steve McQueen on the set of The Thomas Crown Affair directed by Norman Jewison.

Стив Меквин го најде патот до Cartier Tank додека играше во филмот The Thomas Crown Affair. Додека МекКвин беше познат по тешки, бунтовнички ликови, филмот од 1968 година покажа различна, поелегантна страна, совршено надополнета со овој модел на часовник. Cintrée моделот беше варијација на Tank кој што за прв пат беше произведен во 1921 година. Часовникот беше подолг од оригиналот и заоблен, така што ќе седи уредно на зглобот. Ако постои едно универзално вистинско правило за стилот на мажи, луѓето сакаат да бидат како Стив. a silver watch with a black leather strap

Сеуште е исклучено кога гледате како шампион во тешка категорија на светот носи таков деликатен часовник на својата рака. Луѓето исто толку моќни и огромни колку што бил Мухамед Али ја виделе елеганцијата во овој модел на часовник и сакале да ја поседуваат.

Muhammad Ali Shadow Boxing

A gold watch with a black leather strap

За авторот

The Gentleman