Фитнес

Дали е добро да вежбате веднаш пред спиење?

Напишано од Mr. M

Според многу експерти вие не треба да спиете барем два часа после вежбањето. Зошто?

Тренингот е голем физички напор и нормално е после тренингот да сакате да се одморите, но никако не смеете веднаш да легнете да спиете. Докторите веруваат дека мора да бидете будни најмалку два часа после тренингот за вашето тело да дојде во нормала, бидејќи ако легнете да спиете веднаш после вежбање, може да имате проблеми.

Додека тренирате вашиот пулс станува брз, а со тоа и вашиот метеаболизам. Срцето работи со забрзано темпо, а сонот во тие мометни е значиетлно успорен, па тоа може да биде огормна промена за организмот.

За спиењето да не направи проблем во срцевото движење, на телото му е потребно постепено да се одмара, а тоа мора да потрае најмалку два часа.

Поради овие причини избегнувајте тренинзи кои што ќе бидат касно навечер и после кои мора веднаш да легнете да спиете бидејќи ќе го загрозите вашето здравје.

За авторот

Mr. M