Фитнес

Дали е подобро да трчате со побрзо темпо или пак постепено?

Напишано од Mr. N

Правите се за да останете во одлична форма и формирате здрави животни навики, но што ако сте го одбрале погрешниот начин?

Дански истражувачи сугерираат дека големиот број на физички активности може да влијаат на вашата долговечност. Во оваа студија, истражувачите следеле 1098 здрави тркачи и 413 здрави луѓе кои не трчаат во временски интервал од 12 години.

Резултатите биле навистина изненадувачки. Тркачите кои вежбаат поенергично и трчаат повеќе километри имаат поголема веројатност за рана смрт за разлика од нетркачите. Истражувачите препорачуваат да трчате постепено три дена неделно, односно 2 саати дневно.

Важно е да се нагласи дека луѓето кои трчаат со послабо темпо одговараат на вежби со помал интензитет, додека оние кои трчаат со побрзо темпо бараат повисок интензитет. Исто така, ако тркачите џогираат неколку години, може да дојде до проблем со кардиоваскуларниот систем.

Затоа, ви препорачуваме да џогирате со постепено темпо!!!

За авторот

Mr. N