Економија

Дали и компанијата ИКЕА може да влезе во криза?

Напишано од Mr. M

Сопственикот на познатиот бренд ИКЕА би можел да мора да плати милиони евра заостанат данок до крајот на годинава, изјавија две лица запознаени со случајот. Во исто време, анти-монополските инспектори на ЕУ ја продолжуваат својата борба против неправедните даночни договори доделени на мултинационални компании. Европската комисија сега бара да стави крај на двегодишната истрага за сопственикот на брендот ИКЕА, позната по огромните продавници за мебел.

Започнато во 2017 година, истрагата на ЕУ се фокусира на Систем Интер ИКЕА во Холандија, кој ја води бизнисот за франшиза на Икеа и ги запишува сите такси за франшиза ширум светот собрани од продавниците на ИКЕА. Во еден од многуте извештаи, се проценува дека Икеа избегнала милијарда евра (1,1 милијарди американски долари) даноци во текот на шест години.

 

За авторот

Mr. M