Спорт

Дали мразот е корисен при третман на спортски повреди?

Напишано од Mr. N

Сигурни сме дека многумина од вас го отвораат замрзнувачот и отстрануваат вреќи со мраз за да ја ублажат болката и отокот што го искусиле во салата…

Спортските повреди се вообичаена работа кај луѓето што активно тренираат. Фитнес, како најпопуларна форма на тренинг, во денешно време станува главна тема каде што се случуваат најчесто повреди, а овие повреди обично се повреди на зглобовите и истегнување на мускулите.

Повредите обично се придружени со силна болка и оток, поради што многумина од нас бараат мраз за да ги ублажат проблемите. Истражувањата покажаа дека 85% од луѓето кои тренираат употребуваат мраз за да ги ублажат повредите, но неодамнешните истражувања покажуваат дека мразот може да донесе повеќе проблеми отколку придобивки.

Научниците открија дека мразот го забавува телото и дека имунолошки се бори против воспалението, односно повредите можат да траат подолго и да бидат болни ако се лекуваат со мраз. Ладната состојба на мразот ја гуши кожата и со тоа се создава чувство на релаксација, но и другите процеси во организмот забавуваат, што предизвикува влошување на повредата и зголемена болка.

Затоа лекарите ве советуваат да избегнувате употреба на мраз и ладни облоги, туку да користите повеќе креми наменети за болка и оток, затоа што имаат антиинфламаторни ефекти и специјално се направени за да ви помогнат.

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. N