Психологија Технологија

Дали социјалните медиуми ја зголемуваат депресијата?

Напишано од Mr. M

Фејсбук размслува да ја отстрани бројката на лајкови под секој пост со цел да го заштити менталното здравје на корисниците. Дали ова би било направено од други причини не сме сигурни. Така Инстаграм, кој е во сопственост на Фејсбук започна да ги “крие” лајковите во повеќе држави во јули годинава.

Ова беше пропратено со јавни признанија, многу публицитет како и неколку вознемирени инфлуенсери. Фејсбук размислува да го стори истото, наводно за да ги заштите корисниците од зависноста и да ги одврати од самоцензура.

Како ова би функционирало?

Па, како и на Инстаграм, кога ќе поставите статус или слика, Фејсбук ќе покаже само неколку имиња од заеднички пријатели наместо вкупниот број луѓе што стиснале Like. Овој потег можеби и не е толку алтруистички како што изгледа. Фејсбук постепено стана место за споделување на важни настани, како животни настани, промени, достигнувања и престана да биде мрежа на која што секојдневно нешто се споделува, како што се Инстаграм и Снепчет.

Овој потег можеби е само да се врати популарноста и секако не би влегол како дефинитивна примена доколку штети на рекламите.

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M