Психологија

Дали виситнските мажи терба да ги искажуваат чувставта или не?

Напишано од Mr. M

Повеќето мажи не поминуваат многу време размислувајќи за тоа што значи да се биде вистински маж. Тоа е затоа што во нашето општество, да се биде маж е предност. Дури и кога мажите се заинтересирани да разговараат за вакви теми, тие честопати се претпазливи да го сторат тоа од страв дека ќе се перцепираат како политички неточни и шовинистички.

Повеќето од нас веднаш ќе се идентификуваат со поговорката дека да се биде маж честопати значи: да се биде тежок, да останеш под контрола, никогаш да не плачеш, да работиш преку физичка болка, да си обезбедиш за твоето семејство и никогаш да не се повлекуваш од тепачка. Додека таквите улоги им овозможуваат на мажите оперативен модел во кој треба да постојат, тие исто така можат да бидат крајно рестриктивни.

Резултат со слика за men with depression

Едно истражување студирало традиционални машки улоги и пронајдени се осум основни принципи кои го водат машкото однесување. Тие се: (1) емоционално ограничување, (2) избегнување на женственост, (3) фокусирање на цврстина и агресија, (4) самоувереност, (5) достигнување, (6) рационалност, (7) објективизација на сексот и (8) хомофобија.

Притисокот за строго придржување кон овој машки идеал може да го направи животот прилично комплициран за мажите.  Некои мажи кои бараат терапија страдаат од голема депресија; сепак, многумина се непријатни со стигмата што ја носи таквата дијагноза. На крајот на краиштата, општеството ни кажува дека вистинските мажи не се депресивни 🙂

Поврзана слика

Психолозите имаат фенси термин за мажи кои не се во можност да ги идентификуваат и зборуваат за своите чувства. Тоа се нарекува алксетимија. Терминот потекнува од грчкиот и буквално значи „без зборови за емоции“. Практично кажано, алксетимија фаќа група мажи кои имаат големи тешкотии да идентификуваат и да кажат зборови што се одвиваат во нив. Честопати, веруваме дека таквите мажи се потпираат многу на логиката и рационалноста за да се справат со нивните лични проблеми.

Мажите се способни да научат поадаптивни начини на обработка и да ги комуницираат своите чувства со другите. Некои дури можат да имаат корист од работењето со терапевт. Целта на терапијата не е да ги “менуваат мажите во жени”, туку да им помогнат да се чувствуваат поудобно со тоа кои се;

За авторот

Mr. M