Економија

Дали забраната на електронските цигари направи повеќе штета од корист?

Напишано од Mr. M

Забраната за е-цигари во САД е разбирлива, но не е добро долгорочно решение од повеќе причини, пренесува Њујорк Тајмс, тврдејќи дека таквата мерка не е гаранција дека младите луѓе ќе престанат да користат е-цигари. Се проценува дека мерката скоро сигурно ќе присили 11 милиони возрасни Американци кои веќе користат електронски цигари (цигари) да избираат меѓу традиционалните цигари (кои сè уште се достапни, иако поштетни од е-цигарите) и производите за пакување на витки од црниот пазар.

„Бидејќи нелегалните електронски цигари се причина за„ мистериозно “белодробно заболување предизвикано од производите на„ црниот пазар “, забраната ќе ја направи кризата поголема отколку да ја намали.  Затоа, се препорачуваат голем број мерки за да се направат алтернативи.

 

За авторот

Mr. M