Економија

Дали знаете дека најбогатите 10 луѓе заедно вредат колку 85 држави

Напишано од Mr. M

Само 1 % од 123,5 милијарди американски долари средства на основачот на „Амазон“ е еднаков на здравствениот буџет на Етиопија. Постојано се разговара за глобалната нееднаквост, а голем придонес во тоа ќе даде последното истражување кое покажа дека 10-те најбогати луѓе во светот имаат повеќе средства отколку економијата на 85 сиромашни земји во светот.

На списокот, во кој претежно доминираат американските милијардери, има вредност на средства од 858,1 милијарди долари. Од друга страна, според Меѓународниот монетарен фонд (ММФ), вкупниот БДП на најсиромашните 85 земји во светот вреди 813,5 милијарди американски долари.

Сепак, интересно е и тоа што средствата на 10-те најбогати луѓе се поголеми од БДП на некои земји за кои се смета дека се прилично економски моќни. На пример, БДП на Саудиска Арабија, водечки светски производител на нафта, е 779,3 милијарди долари значително пониско од средствата на десетте најбогати. Нивните средства исто така ја надминуваат вредноста на белгиската економија (517,6 милијарди американски долари) и се двојно поголеми од иранската економија, што создава вредност од 458,5 милијарди долари.

Понатаму, анализата покажува дека најбогатите луѓе во светот не можат ни да се натпреваруваат со ниту една африканска земја. Најбогатиот на Црниот континент, Нигерија, има БДП од 446,5 милијарди американски долари, додека економијата на Јужна Африка вреди 358,8 милијарди долари.

 

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M