Економија

Дали знаете колку данок досега има платено Бил Гејтс

Напишано од The Gentleman

Основачот на Microsoft, е вториот најбогат човек во светот и единствен кој е пред него е сопственикот на Amazona, Џеф Безос. Сепак, Билј Гејтс поголемиот дел од својот живот го поминал како најбогат човек во светот, а веројатно по тоа ќе биде и запаметен.

Огромното богатство со себе си носи и големи даноци. Некои милионери се трудат да ги избегнат тие давачки, но Бил Гејтс води понаква филозофија кога станува збор за тоа. Тој пред брзо време признал дека на американската влада и платил неверојатни 13 милијарди долари данок. Тој исто така изјавил дека милијардерите како него треба да плаќаат уште поголем данок

“За време на целиот свој живот и платив на Америка 15 милијарди долари данок и сметам дека тоа не е доволно за луѓето како мене. Мислам дека треба данокот да биде поголем, а на тој начин ќе направиме данокот за сиромашните да биде помал, па средната класа ќе може полесно да живее.”

Многумина не се сложуваат со ова, но голем дел и го прифаќаат неговот мислење. Што мислите вие?

За авторот

The Gentleman