Автомобили

Дојде крајот за легендарната БУБА!

Напишано од Mr. M

Германската компанија Volkswagen оваа недела ќе го произведе последниот модел на легендарниот автомобил Буба. Ова ќе значи крај за автомобилот кој претставуваше симбол за компанијата уште од далечната 1938 година.

Бубата е пример за глобализација бидејќи се продавала насекаде и станала препознатлива насекаде низ светот. Овој автомобил во историјата ќе биде запаметен и по својот перфектен дизајн. Оргиналниот дизајн бил поради австрискиот инженер, Фрединанд Порше кој бил ангажиран да работи на проект од страна на Адолф Хитлер.

Во 1955 година бидел произведени милион модели на Буба. Најповеќе овој автомобил бил продаван во САД, односно 40 % од целата продажба.

 

За авторот

Mr. M