Автомобили

Електрични автомобили… Дали е моментален тренд или имаат светла иднина?

Напишано од Mr. M

Еден од најпознатите светски магазини за автомобили WardsAuto исконтактирале поголем број на инженери и дизајнери до автомобислката индустрија за да дадат свое мислење за електричните возила. ПОголемиот дел од нив биле скептични за иднината на овие возила и се прашуваат дали ќе успеат да ги исполнат американските стандарди за енергетска ефикасност поставени за 2025 година.

Две третини од скоро 40,000 претплатници на списанието покажаа мал интерес за електрични и мали автомобили.

Иако постојано се промовира приказната за електрификација и радикална промена во насока на автомобилската индустрија, факт е дека во првото полугодие од годинава, од 8,4 милиони нови регистрирани автомобили во САД, само 1,5% биле екетрични, од кои 81% биле од брендот Тесла.

Споредено со другите форми на електрификација (полу-хибриди, приклучоци-хибриди, комплетни хибриди), 100% електрични возила добиваат најголемо внимание и најголеми ресурси, иако не секој се согласува дека ова е најдобриот избор. Учесниците во истражувањето сметаат дека индустријата нема да може да ги следи стандардите без да изгуби бизнис и да го ограничи изборот на клиентите.

Ова најмногу ќе влијае на изборот во дизајнот и градежништвото. На пример, најзастапениот материјал во автомобилската индустрија во 2019 година беше алуминиум. Дури 44% од анкетираните автомобилските компании рекле дека сакаат да инвестираат во губење на тежината користејќи полесни материјали, сепак, инженерите тврдат дека проблемот со тежината на електричните возила треба да се реши со употреба на батерии со поголема густина на енергија, наместо со користење на полесни материјали за правење возила.

За авторот

Mr. M