Економија

Фамилијата Ањели ја зголеми својата моќ

Напишано од Mr. M

Семејството Ањели, основачите на империјата „Фиат“, ја проширија сопственоста на медиумите преку аквизиција на италијанската група ГЕДИ, во која спаѓаат дневните весници „Ла Република“ и Стампа. Холдинг компанијата на Ањели, ЕКСОР, се здоби со 44% од акциите во медиумската групација ГЕДИ од ЦИР за 102,5 милиони евра.

Со оваа трансакција, EXOR ќе стане најголемиот акционер на GEDI, заменувајќи го CIR, холдинг-компанијата на италијанското индустриско семејство Де Бенедети. По склучувањето на договорот, EXOR планира да објави понуда за купување на сите преостанати акции на GEDI кои сè уште не се во нивна сопственост. Исклучок ќе биде малцинскиот удел од 5 проценти што ЦИР планира да го одржи.

EXOR е исто така мнозински сопственик на групата „Економист“. Тој исто така е сопственик на контролни удели во Фиат-Крајслер, Ферари, Фудбалскиот клуб Јувентус и ПартнерР Реосигурувач.

За авторот

Mr. M