Пијалоци

Хит за ова лето: Како да направите совршен Мохито коктел

Напишано од Mr. N

Мохито е омилен пијалок на многумина. Совршено ја угаснува жедта во летната жештина и е меѓу десетте најпопуларни коктели во светот.

За прв пат, мохито беше сварен во Куба на почетокот на 19 век, но овој рецепт не беше измислен од кубанци, туку од Американците. Во тоа време, имаше забрана во САД, а бармени заминаа за Куба во потрага по работа.

Мохитото се смета за предвесник на американскиот пијалок “Монет Јулеп”, кој е направен од виски, шеќерен сируп и нане, со додавање на мрсни трошки.

Главната работа во нејзината подготовка е да се придржувате кон некои правила:

  • Рум е главната состојка на овој пијалок, затоа вреди да се земе многу одговорен пристап кон неговиот избор
  • Втората многу важна компонента е нане. Лисја од коприва даваат на коктелот ефект на ладење, пријатна арома и вкус
  • Пријатен горчлив кисел вкус дава коктел на вар. Професионалните бармени препорачуваат користење вар, а не лимон
  • Во мохито секогаш ставете мраз. Пожелно е да додадете мраз чипови, а не големи парчиња. 

 

За авторот

Mr. N