Технологија

Huawei со револуцинерна опција! „Facing Emotions“ ќе им помага на слепите лица

Напишано од Mr. M

Две третини од средствата за комуникација се невербални, а изразите на нашите лица се тесно поврзани со нашите емоции. Замислете свет во кој не можете да ги видите емоциите на луѓето. За луѓе со оштетен вид, ова е секојдневие. Сега сепак, овие луѓе ќе можат да ја „видат“ насмевката на човекот преку моќта на технологијата.

Камерата на Huawei Mate 20 Pro врши репродуцирање на 7 специфични човечки емоции во форма на звучни сигнали, помагајќи им на лицата со оштетен вид да се соочат со емоциите и да комуницираат со своите најблиски.

Апликација со вештачка интелигенција

Со создавањето на „Facing Emotions“, Huawei се сретна со уште еден предизвик за вештачката интелигенција. Глобалниот бренд најде целосно нова технологија на вештачка интелигенција преку програми за вештачка интелигенција за анализирање на човечките емоции и нивно трансформирање во звуци. На овој начин Huawei создава нов јазик преку кој слепите можат да ги препознаат човечките емоции на невиден начин.

Искористувајќи ги задните камери на Huawei Mate 20 Pro, апликацијата го скенира лицето на соговорникот и ги анализира клучните елементи од него како очите, носот, веѓите и устата, како и нивната специфична моментална позиција по однос на другите присутни елементи. Потоа вештачкиот интелект преработува информации и ги репродуцира во форма на одреден звук кој човекот со оштетен вид го слуша од телефонот или слушалките, ако носи такви. Сето ова се случува во реално време и интернет пристапот не е потребен за оваа намена. Перформансите на „Facing Emotions“ целосно се должат на вештачкиот интелект и процесорот на Huawei Mate 20 Pro.

Почувствувајте ја инспирацијата

Клучен елемент на целиот процес е звукот. Различните звуци беа создадени од композиторот Томаш Билецки и тие изразија 7 основни човечки емоции – кратки, едноставни, експресивни и во исто време ненаметливи за околните звуци. Неговиот уникатен поглед на природата на звукот му овозможи да создаде звучни сигнали преку кои лицата со оштетен вид можат, колку што е можно повеќе, да ги фатат емоциите на нивните соговорници.

„Звуците на апликациите треба да бидат специфични за секоја емоција и да не го одвлекуваат вниманието на соговорниците од нивниот разговор“, рече Томаш Белицки.

Во текот на развојот на апликацијата, беше утврдено дека корисниците би сакале да имаат уред за бежичен пристап, бидејќи нивните раце се потребни за да ги држат своите стапови и водичи за одење. За таа цел, наградуваниот дизајнер на паметни телефони, Јанек Кочански, разви 3D печатач на Huawei Mate 20 Pro, овозможувајќи им на слепите лица да ја користат не само апликацијата, туку и нивните паметни телефони како целина.

Документарниот филм Facing Emotions

Huawei, исто така, создаде документарец кој го прикажува влијанието на емоциите врз животот на луѓето. Филмот ги открива пресвртните точки во животот на тројца луѓе со оштетен вид кога навистина сфаќаат какви се емоциите на нивните најблиски.

„По огромниот успех на проектот Sound of Light, сега повторно ќе ја покажеме моќта на технологијата на Mate 20 Pro. Сега луѓето со оштетен вид ќе добијат нова можност која ќе го збогати нивниот живот и ќе ги зближи со нивните сакани. За мене е големо задоволство да ја презентираме новата апликација на Huawei „Facing Emotions“ која ќе им помогне на слепите да ги „видат“ човечките емоции преку специјално развиени звучни сигнали“, сподели Лонгруи Циу, управител на Huawei за Македонија и Бугарија.

Документарниот филм за „Facing Emotions“ можете да го погледнете на следниот линк :

За авторот

Mr. M