Најново

Инстаграм воведува нова занимлива карактеристика

Напишано од Mr. N

Компанијата Фејсбук соопшти дека нејзината апликација Инстаграм од денес ќе бара од сите нови корисници податоци за раѓање , со цел да се воведат нови безбедносни мерки за младите корисници.

Досега тие бараа од своите корисници да се изјаснат дали имаат најмалку 13 години.

Како што наведуваат од Инстаграм тие податоци нема да бидат видливи за другите корисници, покрај тоа во наредните недели тие ќе ја воведат и опцијата за блокирање на пораки од луѓето кои не ги следат.

Сепак се очекува од корисниците да бидат искрени во врска со датумите на раѓање , но и вештачката интелегенција ќе помогне во верификацијата на истите. И покрај овие мерки дел од организациите за заштита на деца се скептични дека овој чекор навистина ќе ги заштити младите од непримерните содржини на оваа платформа.

За авторот

Mr. N