Пијалоци

Irish Whiskey е подобро од Scotch! Еве зошто…

Напишано од The Gentleman

Бизнисот со виски е премногу развиен во денешницата, а за оние вистински љубители, секогаш ќе стои дилемата дали Irish е подобро од Scotch.

Во Британските острови има многу ривалства. Од фудбалски, до јазични (до правилното изговарање на зборови). Но, постои една од овие возбудливи дискусии што ги засени сите други. Тоа е Шкот наспроти ирско. Виски наспроти виски. Најгорниот и најмоќниот пијалок на една нација му се спротивстави на друг. Тоа може да биде дух на две нации, но секој мисли дека нивното виски – “е” или не – е најдобро.

Денеска нашиоот фаворит ќе биде ирското виски. И, ако не ни верувате, тука се и некои експерти кои ќе ви кажат зошто.

Ирското виски се дестилира три пати, наместо шкотското кое се дестилира два пати. 

Општо земено, шкотскот виски се дестилира двапати, додека ирското виски се дестилира три пати”, открива Колум Еган, Master Distiller во Bushmills. “Ние го дестилираме нашето виски во бакарни тенџериња, кои се релативно мали со високи, тенки вратови за да произведат многу неспокоен дух.„

“Ирското виски треба да биде ставено во дрво најмалку три години старо и шишиња во не помалку од 40% ABV …”

И, кога станува збор за стареењето”, додава тој, “ирското виски мора да созрева најмалку три години, во споредба со само две години за шкотското виски. Како резултат на тоа, ирското виски има тенденција да има по мек стил од шкотското виски. “Во Бушмилс, ние користиме само солен јачмен кој е непредвиден. Ова значи дека се суши со топол воздух.„

Но процесот на стареење во дрво не е ограничен само на даб. За разлика од Шкот, ова навистина го отвора светот на разиграните експерименти. Како такво, ирското виски е многу возбудливо, бидејќи се потпомага на посуптилни и софистицирани вкусови – навистина може да го додаде тоа уникатно чувство кон коктел.

Тоа е нешто што не е навистина застапена во обемот на шкотското и американското виски. Тоа е различно од било кој друг дух во смисла дека тоа е првичниот дух на едно виски како што го знаеме денес – додека во исто време е многу разновиден и пристапен.

Тоа е најбрзорастечки пијалок во светот. “Од 1990 година, ирскиот виски е најбрзо растечки дух во светот. “Тоа е во срцето на многу прилики и прослави, и тоа резонира со потрошувачите”, вели Колум Еган, од Bushmills.

За авторот

The Gentleman