Пијалоци

Јапонците доминираат во светот на вискито… 5 работи кои треба да ги знаете

Напишано од Mr. M

Без разлика дали станува збор за автомобили, компјутери или кулинарски уметности, јапонците едноставно се чини дека знаат да да работа се. Но, кој би помислил дека финото виски ќе биде едно од нив? Долготрајната традиција на дестилирање, обично е синоним за британските острови и Америка, трансплантираната уметност на вистинското дестилирање цвета во Јапонија и експлодираше на меѓународниот пазар. Еве пет работи што треба да ги знаете за сè попопуларното јапонско виски.

Јапонското виски се моделира по традицијата на скоч – двојно дестилирање на стопен / или зовриен јачмен – пред да старее во буриња со дрво. Наспроти послатките американски бурбони и риа, тие имаат тенденција да бидат посуви

Тие користат состојки на Scotch. Повеќето од најголемите дестилерии во Јапонија всушност увезуваат поголем дел од нивните состојки од Шкотска, користејќи солзан, а понекогаш дури и излупен јачмен од островите. Индивидуалноста по вкус произлегува од минутните детали во јапонскиот процес на дестилација – изворот на вода („митската“ вода што Дестилеријата „Јамазаки“ ја користи доаѓа од планините во близина на Токио), обликот на мирисите за дестилација и видот на дрвото што старее.

Јапонските дестилатори имаат за цел рафинирање, а не конзистентност. Шкотското виски е направен да има вкус како што отсекогаш имал со векови – шкотските дестилатори се фокусираат на конзистентност, додека јапонските дестилатори, од друга страна, бараат постојано да се рафинираат и усовршуваат, потпирајќи се на повеќе деликатни вкусови.

Јапонците се повеќе и повеќе се искачуваат на врвот и доминираат на пазарот. Во 2012 година, Јамазаки 25 год. го освои најдобрио виски на светот на Светските награди виски, и од тогаш секоја година добиваат голем број на награди.

За жал е тешко да се набави. Иако станува сè попопуларен, снабдувањето во светот сè уште е ограничено. Иако има многу дестилерии во Јапонија, само вискиите направени од Сонтори и Ника се чини дека се лесно достапни.

DL_Multifresh_300x250.jpg

За авторот

Mr. M