Бизнис совети

Како да бидете повлијателен на работа?

Напишано од martin

Ни започна 2018-та година, а тоа е одлично време за нов почеток. Едно од најважните места каде што треба да направите промена или нов почеток е работното место. Бидејќи ние имаме тенденција да поминуваме повеќе време на работа отколку дома во текот на годината, многу е важно на работното местото да се претставите најдобро.

Dress to impress

Сега, ова е важно – но исто толку е важно да не се занесувате. Никој нема да ви даде епитет влијателен, па дури и да се спомене, на работа ако се прикрадувате секој ден во истата гардероба. Наместо тоа, научи да ја кревате вашата работна облека без да ги затворите сопствените поени или личност. Појасната вратоврска, неколку стилски интересни чевли или суптилно привлечено џебно марамче е доволно да се држите во умовите на луѓето без да го засените вашиот авторитет или идеи.

Заземете став

Без оглед на предметот, било да е политички или работа, да заземете став и да се држите до него. Нема ништо што вашиот шеф ќе го мрази повеќе од цицање, па немојте да се потсмевате или да се согласувате со нештата заради тоа. Покажете му на некој рбет, бидете своја личност, и сè што ќе кажете ќе има поголемо влијание во иднина како резултат.

Покажи ги резултатите

Вие не може да бидете влијателни ако не сте почитувани и не можете да се почитувате ако не сте добри во вашата работа. Значи, да станете повлијателни, да ја докажете својата вредност со тоа што ќе им прикажете на вашите колеги и претпоставените кога ќе направите разлика на работното место – било тоа да бидат поголеми бројки за продажба или позитивни извештаи на клиентот. Но, бидете внимателни. Покажувањето колку сте добри, може многу, многу лесно да се претвор во грешка.

Не бегајте од големите проблеми

На секое работно место, постојат одредени задачи или периодични проблеми кои луѓето сакаат да ги држат настрана. Било да се занимаваат со одреден клиент, или да земаат инвентар на крајот од месецот, или дури и совршено да го формулираат мејлот, некои помали работници ќе се одбегнуваат од овие проблеми, и оние со повеќе амбиции ќе застанат на нив.

За авторот

martin