Пијалоци

Како да го извлечете најдоброто од вашето домашно вино?

Напишано од Mr. N

Пол Греко, дегустатор на еден од најпознатите винарии во Њујорк, ќе ви покаже во продолжение како да го извлечете најдоброто кај секое квалитетно вино.

Прво правило

Слободно ставете го црвеното вино во фрижидер, кое веднаш треба да стои до белото вино, доколку немате вински подрум или пак ладен подрум каде што може да ги зачувате вашите вина. Доколку не го ставите во фрижидер, виното може да го изгуби вкусот и да се олади.

Исто така, важно е да не го заборавите виното во ладилник. Да, знаеме дека не е отворено, но тубата може да се затегне поради сувиот воздух.

Второ правило

Послужете го виното малку поладно, а белото вино потопло. Јасно е дека служењето на виното треба да биде многу едноставно. Но, пред да се навратиме на пивото, размислете за “енологот”: Кога црвеното вино е на собна температура, алкохолот може да го надвладее вкусот, а додека го служите бело вино директно од фрижидерот, многу е веројатно дека е премногу студено, така што нема да го почувствувате неговиот прекрасен вкус.

Доколку е црвеното вино на собна температура, ставете го во фрижидер околу 30 минути пред сервирањето. Додека, ако се наоѓа во фрижидер, тогаш извадете го 30 минути пред консумација.

Трето правило

Вашето вино ќе има подобар вкус, доколку не брзате со негово отварање, дегустирање и почувствување на горчлив вкус. Затоа, никогаш не брзајте со дегустација.

Ако виното има кисел вкус, ставете го во кутија со пошироко дно, а потоа уживајте во друго шише. Вратете се на првото вино после неколку часа. Уште не одговара на вашиот вкус? Можеби, навистина виното е лошо 🙂

За авторот

Mr. N