Пијалоци

Како да го пиете еспресото како вистински италијан?

Напишано од Mr. M

Италијаните имаат многу сериозна култура кога станува збор за пиењето на кафе. Според Италијанците, постои правилен и погрешен начин да се пие еспресо, па интересно е да се слуша нивниот совет, т.е. совети од Лука ди Пиетро, ветеран во индустријата.

Разберете што значи еспресото- Начинот на подготвување на кафе, т.е. како го добивате вкусот од тоа е она што ја прави разликата помеѓу кафето. Машините за еспресо користат притисок од 10 кг на квадратен сантиметар за да произведат кафе, што прават значителна разлика кај филтрираното кафе само со гравитација. Една шолја еспресо има традиционално 7гр кафе и не треба да трае повеќе од 25 секунди за да се направи. Еспресо не треба да биде горчлив и не треба да чукате срце од тоа. Еден од најголемите проблеми на новите кафетерии е што тие користат 18 до 20 грама кафе за да направат еспресо. Во суштина, проблемот е во тоа што овде добивате два до три пати повеќе кофеин во мала доза течност отколку во традиционалното еспресо.

Бидете сноб- Италијанците се многу сериозни во врска со кафето и така треба и ако ви се допаѓа овој пијалок. Новите кафетерии честопати ќе ви кажат дека користат локални печење и го земаат своето кафе во помали количини за да не стои, што е во ред, но прашањето е колку се конзистентни.  Исто така, важно е како се спакувани овие кафиња. Кафето станува застоено многу брзо ако не се постапува правилно. Навистина има многу заблуди кога станува збор за овој пијалок, но она што треба да бидете главен водич е вкусот.

Еспресото треба да го пиете брзо- Еспресо треба да се пие многу брзо. Всушност, треба да се пие додека „пената“ е сè уште на врвот. Пената е кремаста емулзија на масло од кафе и делува како капак за покривање на еспресото, со што се зачувуваат сите ароми. Треба да се запомни дека пената брзо исчезнува.

Никогаш немојте да пиете еспресо без пена- Ова значи или дека тоа стоело премногу долго или дека тој е без кофеин. Ова е точно една од причините зошто италијаните никогаш нема да порачаат епсресо на масата. Бидејќи пената одозгора се затегнува и исчезнува навистина брзо, ако порачате кафе каде било, но во барот, големи се шансите да го испиете премногу доцна. Додека вашето еспресо е подготвено и донесено за вас, особено ако е преполно во кафетеријата, работата е завршена и пената исчезна…

Земете едно брзо еспресо, земете колачи, разменете неколку зборови и се фаќате за бизнис. Ова е ритуал кој не треба да ве задржува долго. Утринското еспресо не е посебна прилика за долги разговори и седење во кафуле. Не е шоу, тоа е начин на живот!

За авторот

Mr. M