Кариера

Како да станете релевантен во вашата доцна кариера?

Напишано од Mr. N

Сите ние сме запознати со враќањето на работната “маларија” која најчесто ги вклучува понеделничките утра, но тоа не претставува наш најголем проблем. Доаѓа точка во кариерата на секој бизнисмен кога наеднаш сте погодени со чувтство дека вашите најдобри работни денови се одамна поминати. За да ви помогнеме да не дојдете до ваков проблем, тимот на Friday МК заклучи неколку клучни фактори кои можат да се покажат како корисни за инспирација на создавање втор живот во вашата канцеларија.

Користете ги паметно вашите контакти

Во нашето општество, постои случај каде да се биде постар во годините, како и контактите кои си доаѓаат на таа возраст, претставува важно средство за секој бизнис , особено за новите бизниси. Заклучокот е дека секоја мала книга на која сте поминале години образложување останува една од вашите највредни алатки.

Соработка и еднаквост

Соработката е збор кој е многу популарен во модерното работно место, но соработката помеѓу постари и помлади членови на тимови е од витално значење за да го добиете максимумот од луѓето кои се наоѓаат до вас. Вашиот капацитет за соработка ќе се подобри доколку креирате тимски правила кои ќе му помогнат на секој член да се чувствува добро, бидејќи е поддржуван од неговиот тим. Како заклучок може да се каже дека високите извршители кај голем дел од компаниите се со мало разбирање на работата и ги носат главните одлуки, заборавајќи на фактот дека помладите луѓе кои се најблиску до податоците може да бидат вреден ресурс.

Збогатете ја вашата љубопитност со разновидност

Старата поговорка која гласи ” Не можете да научите старо куче да прави нови трикови” e важна во поглед дека новите искуства се главна алка за голем број на луѓе да напредуваат професионално. Истражувајте програми за учење и лидерство со цел да добиете меѓугенерациска и дисциплинска разновидност. Веројатно ќе научите повеќе од луѓето кои не изгледаат или не дејствуваат како вас.

Бидете ментор

Важна функција на постарите луѓе на работното место е да внимаваат на оние членови кои имаат помало искуство со цел да им даваат добри совети во време на неволја. Покажете одредена ранливост, но исто така помогнете им при решавање на некаков проблем со цел да ја видат вашата мудрост за да ја применуваат во иднина.

Станете стажант

Може изгледа како чекор предалечен за да очекувате професионален ветеран да започне со стажирање, но за да се оствари ваков потег, од голема важност се добрите ресурси, кои можат да бидат од идеална можност со цел да го освежите вашиот пристап кон работата. Направете нешто што ќе ви помогне да го намалите вашиот баланс. Оваа идеа може да се заблагодари со добрина, но со мешавина на вашите ден за ден активности, преку напуштање на вашата комфорт зона е еден од најдобрите начини за добивање на нова работна перспектива.

 

 

 

 

За авторот

Mr. N