Кариера

Како една од најперспективните компании се доведо до банкрот?

Напишано од Mr. M

Пред само шест недели, придружниот гигант WeWork беше највредниот технолошки стартап во САД. Потоа, тој ја поднесе својата регистрација на С-1 за првично јавно понудување на акциите, откривајќи голем број судири на интереси и лошо работење од страна на неговиот ексцентричен ко-основач, Адам Нојман. Инвеститорите и аналитичарите, откако видоа дека стартувањето на Теранос е измама и како Убер се бори со бизнисот, не дозволија друг визионер претприемач да извлече од медот, според деловниот весник.

Наместо милијарди и „промена на светот“ – осуда

Со својата вредносна вредност од 47 милијарди американски долари ко-основачот и извршен директор, Адам Нојман – неговата цел не беше само да заработи пари или да изнајми канцелариски простор, туку да го „смени светот“, WeWork стана голем симбол на Силиконската долина.

Сепак, пеколот избувна откако се пријави за ИПО. Насловите во медиумите зборуваа за лошо работење на Нојман и бизарно однесување. Во рок од 33 дена, понудата беше откажана, вреднувањето на WeWork падна за 70% или повеќе, а Нојман, кој веруваше дека ќе стане првиот човек вреден трилион долари, беше избркан од позицијата извршен директор. 40-годишниот извршен директор ги загрози 12.500 вработени во компанијата. Се нашол во судир на интереси затоа што добивал заеми за компанијата, што ги користел за неговиот раскошен живот.

Можеби најзагрижувачкиот судир на интереси е тоа што тој ги купи правата на трговска марка на „WE“ преку холдинг компанија, а WeWork му плати 5,9 милиони долари за да го лиценцира.

Наместо да започне со најавена турнеја на презентацијата, WeWork објави дека го одложува списокот на акции бидејќи инвеститорите се откажуваат или ги преполовуваат своите влогови. Вол Стрит објави статија во која се детализирани честата употреба на марихуана на Нојман и склоноста кон текила. Марихуаната е пронајдена во кабината на авионот каде што тој патувал.

Бизнис Инсајдер разговараше со околу 20 вработени во WeWork , кои открија детали за раскошни и луди забави во компанијата. Вработените исто така откриле дека Нојман често поставувал пријатели и семејство без многу искуство на одредени позиции на компанијата.

За авторот

Mr. M