Спорт

Како коронавирусот ќе ги промени трансферите во фудбалот за ова лето?

Напишано од Mr. M

Влијанието на коронавирусот го затвори фудбалот низ целиот свет и отвори сомнеж за сите големи гласини за трансфери што ги чекавме. Немаме идеја кога ќе заврши сезоната 2019/20, и, како резултат, преодниот прозорец ќе има големо влијание.

Тоа значи дека почетокот на трансфер периодот, што треба да се отвори на 10 јуни, скоро сигурно ќе биде одложен. И згора на тоа, бројките кои работат во рамките на играта веруваат дека зделките што чинат значителни суми може целосно да се променат.

Коронавирусот донесе прекин во фудбалот и, следствено, им стави крај на скоро сите преговори во врска со летните зделки. Одеднаш, секој клуб не е сигурен каква ќе биде вредноста на секој играч – и дали тие дури можат да си дозволат да си го платат сегашниот состав.

Клубовите губат пари во приходи, рекламирање и стока. Но, најмногу од сè, тие стравуваат дека ќе бидат принудени да се откажат од готовина од радиодифузните права на кои се потпираат. Ако оваа сезона не може да се заврши, тоа ќе има големо влијание врз начинот на кој го цениме елитниот фудбалски талент.

Ова се невидени времиња низ целиот свет, а гигантските фудбалски клубови мораат да се прилагодат на влијанието на КОВИД-19 толку брзо како и останатите. ФИФА ќе започне со разгледување на потенцијалните решенија за да им помогне на клубовите да ги променат своите планови и постои надеж дека сè ќе излезе повторно подоцна оваа година. Една идеја е летниот трансфер период да се прошири кон крајот на годината – да им се даде на тимовите финансиски простор за дишење и со градење на своите екипи.

За авторот

Mr. M