Нега и одржување Психологија

Како опаѓањето на косата влијае на менталното здравје кај мажите?

Напишано од Mr. M

Суетата е смешна работа. Понекогаш тоа нè тера да ја креваме нашата игра, така што ја презентираме најдобрата можна верзија на себеси пред светот; понекогаш тоа нè тера да сакаме да се скриеме од страв од одбивање. За поголемиот дел од мажите, опаѓањето на косата е состојба која го менува нивниот живот, што може да биде благо вознемирувачка.

Статистичките податоци покажуваат дека еден од трите бели мажи на возраст меѓу средината на тинејџерските до доцните дваесетти години ќе започнат да ја губат косата. До 35-годишна возраст, две третини од американските мажи ќе доживеат опаѓање на косата до одреден степен. Достигнете до 50 и приближно 85% од мажите ќе доживеат значително губење на косата според Американското здружение за губење на косата.

Некои мажи кои имаат проблем со опаѓање на косата се повлекуваат од социјалните кругови, други бараат чудаво лекување, додека поголем број завршуваат со спирала во целосна разочарување и депресија. „Губењето на косата е општо прифатено да биде дел од процесот на природно стареење; неговите ефекти може да бидат особено погубни кога станува збор за помладите мажи во доцните тинејџерски години и раните дваесетти години.

Заедничките социјални и психолошки ефекти на раната ќелавост кај мажите можат да се манифестираат како депресија, вознемиреност, лутина, замор, ниска самодоверба, чувство на срам, самосвест, намалена изведба во училиште или работа, повлекување од социјални настани, проблеми со интимност и во тешки случаи дури и идеја за самоубиство. Идејата дека некои млади мажи доживуваат самоубиствени мисли заради губење на косата е шокантно нешто за нас како заедница да ја признаеме.

Зошто се чини дека губењето на косата толку многу влијае врз нас? Па, уште од времето во пештерските денови, мажите секогаш ја поврзуваа косата на главата со мажественост, машкост и привлечност. Кога ќе започне да опаѓа, човекот може да започне да ја доведува во прашање неговата самостојност, како и сликата што тој ја проектира кога станува збор за навидум неповрзани работи како што се неговите финансии, неговите односи, неговата кариера и како се вклопува во неговото социјално опкружување.

Можеби најважната работа што треба да ја признаете, без разлика дали се занимавате со опаѓање на косата или се обидувате да му помогнете на некој близок да се справи со нивната, е дека вашата коса не е ваш идентитет. Сè уште сте иста личност со или без коса. Да се постигне мир со оваа реалност е еден од најважните чекори за подобрување на вашата благосостојба.

За авторот

Mr. M