Во светот на часовниците

Како се движи продажбата на швајцарските часовници на глобално ниво?

Напишано од Mr. M

Извозот на часовници во Швајцарија се зголеми за 2,4 % минатата година благодарение на добрите резултати во неколку источноазиски земји, со што се неутрализира падот на извозот од 11,4 % во Хонг Конг поради немирите. Хонг Конг, најмоќниот пазар за швајцарските часовници и регионалниот центар за дистрибуција на луксузни производи, повторно беше одговорен за 12,3 % од глобалниот извоз на часовници од Швајцарија, вреден до 21,7 милијарди франци (22,3 милијарди долари) минатата година, изјави Швајцарско здружение за часовници.

Иако вредноста на извозот се зголеми, обемот на продажба на часовници на странските пазари опадна за повеќе од 13 % на 20,6 милиони продадени парчиња, паѓајќи на ниво од раните 80-ти. Минатогодишното зголемување на извозот беше скоро исклучиво генерирано од поголема продажба на многу скапи часовници, вклучувајќи механички и часовници од скапоцени метали, кои се продаваат за повеќе од 3.000 франци.

Швајцарските производители бележат помала продажба во сегментот на поевтини кварц и часовници од челик.
Продажбата на швајцарски часовници во Јапонија, Кина, Сингапур, Велика Британија и САД најмногу се зголеми минатата година. Стагнираше на европските пазари.

За авторот

Mr. M