Економија Технологија

Кинескиот гигант спрема мега инвестиција…

Напишано од Mr. M

Кинеската компанија Huawei во наредните три години во Италија ќе вложи повеќе од 3 милијарди долари, а во спротивно на тоа бара од италијанските власти транспаретно и ефикасно користење на посебни овластувања во развојот на мобилните мрежи на новите генерации.

Италија пред брзо време ги појачала овие овластувања поради стравот од потенцијалната улога на кинеската компанија во во равојот на 5G мрежата.

Златните овластувања овозможуваат на државата да интервенира во приватниот сектор поради азштита на националната сигурност, а италијанската влада треба да го применува овој инструмент на сите компании кои што се од Европската Унија.

Huawei има за цел во наредните три години да отвори повеќе од 1000 работни места во Италија. Сето ова е последица поради несогласувањата на кинеската компанија со САД, па доколку Huawei не биде тргната од црната листа, тие се спремни со резервен план.

За авторот

Mr. M