Автомобили

Кои се најбараните половни автомобили денеска?

Напишано од The Gentleman

Половни автомобили – најбарани оваа година? Кои брендови и модели? Во кој опсег на цени? Дали најбараните автомобили се исти како порано? Традиционално, ви даваме преглед на користениот пазар на автомобили.

Факт што кажува многу за куповната моќ на населението на нашите простори е дека најчесто половните автомобили се со цена од 1.000 до 2.000 евра (22%). Зад нив се оние со цена од 3.000 до 5.000 (17%), по што следат оние за кои продавачите бараат меѓу 2.000 и 3.000 евра (16%). На четвртото место, автомобилите со вредност помала од 1.000 евра (10%).

Какво гориво сакаат да возат луѓето од нашите простори? 

Дизел сепак го држи првото место, иако со помала предност во однос на минатата година, што може да се види од фактот дека 42% од возачите избираат користени автомобили користејќи го ова гориво.

Интересот за бензин се зголеми на 28% (од 23% минатата година). Гасот, исто така, стана попопуларен, бидејќи во 22% од случаите се бараа автомобили со опрема за ТНГ (зголемување од 18% минатата година).

Порастот на цените на горивата, секако, доведе и до зголемување на популарноста на метанот, кој на 5% повеќе не е занемарлив вид на гориво. Хибридните и електричните возила продолжуваат да бидат од низок интерес, иако има одреден раст.

Најбарани брендови на автомобили

Фолксваген, Ауди и БМВ ги држат првите три места рамо до рамо. Следуваат Опел и Мерцедес. Значи германските автомобили се незаменливи по популарност.

За авторот

The Gentleman